Jak aktivizovat žáky, aby měli zájem třeba o historii či češtinu? Nechte je tvořit fiktivní tweety!

Kategorie: Blog Zveřejněno: úterý 16. březen 2021 Napsal Kamil Kopecký Vytisknout E-mail

Hledáte nové způsoby, jak motivovat své žáky a probudit v nich zájem třeba o historii či češtinu? Pak s nimi vyzkoušejte tvořit zajímavé “tweety” známých osobností z historie či současnosti. Tweety jsou populárním formátem sociální sítě Twitter a jejich základem je především omezení délky příspěvků na 280 znaků. Tento limit nutí uživatele využívat jazyk efektivně, srozumitelně, se zachycením toho nejpodstatnějšího. 

V prostředí školy pak můžeme tweety využít např. takto:
Představte si, že jste Karel IV. a máte svůj Twitter. Vyberte si některou z významných událostí ze svého života a zkuste o ní pohledem vás - Karla IV. - informovat své fanoušky. Nebojte se využít i doprovodných fotografií či videí, případně hashtagů pro klíčová sdělení. 

Představte si, že jste praotec Čech, který právě dorazil se svým národem do země zaslíbené, ve které se chce usadit. Co byste jako praotec Čech napsali na Twitter? Nebojte se využít i doprovodných fotografií či videí, případně hashtagů pro klíčová sdělení.

Kromě izolovaných tweetů můžete tvořit i sady tweetů s reakcemi dalších fiktivních (či existujích postav), které na své tweety vzájemně reagují. Nebojte se využívat vtipu, nadsázky, dvojsmyslů, všeho, co nám jazyk nabízí! 

Technicky lze fiktivní tweety tvořit s pomocí velkého množství dostupných nástrojů, např. nástroje Tweetgen (www.tweetgen.com). Nástroj je velmi jednoduchý a jeho obsluha je velmi snadná a uživatelsky přívětivá. Jeho obsluhu zvládnou jak žáci, tak učitelé či rodiče. :-)  

Ať se daří  a buďte inspirativní!

Kamil Kopecký

Zobrazení: 2303
Hodnocení článku:
Hodnocení: 5 z 5. Celkem 3 hlasů